Monday, 17 April 2017

TELUR TOINK! TOINK!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada anda yang membaca blog Budak Kimia.. 😃😃

Hari ni Budak Kimia nak kongsikan satu eksperimen yang menarik dan mudah untuk dibuat kat rumah. Sebelum ini, Budak Kimia nak tanya, Kalau Kita campak telur kita kat lantai apa yang akan terjadi? Mestilah pecahkan tak pasal2 kena la mop lantai nak bersihkan telur yang pecah itu.

Jadi Budak Kimia nak buat satu eksperiment yang dipanggil sebagai Telur Getah atau bahasa orang putih panggil 'Rubber Egg'. Bahannya pun amat mudah untuk didapati dan kosnya sangat murah. Oleh itu, jom la baca macam mana nak buat Telur Getah ini.. 🙋🙋

Diply GIF - Find & Share on GIPHY

Bahan yang Diperlukan :-

Telur Mentah (Tak kisah la telur apa pun).
Secawan Cuka.
Bekas Kosong.

Cara untuk Menyediakannya:-

Pertama, ambil telur mentah yang ada dan letakkannya ke dalam bekas kosong.


Rendamkan telur tersebut dengan air cuka selama 2 hari (48 jam). (Lebihkan paras air cuka lebih dari telur ).


Keluarkan telur dari air cuka dan bersihkan telur tersebut. Lepas tu, cuba jatuhkan telur tersebut mesti ia akan melantun.


Cuka, atau asid asetik, 'memakan' kalsium karbonat dalam kulit telur, dan hanya meninggalkan membran dalaman, atau kulit telur di belakang. Kalsium karbonat bertanggungjawab untuk membuat kulit telur keras, cuka direndam telur terasa lembut dan bergetah.

Apabila kalsium karbonat (kulit telur) dan asid asetik (cuka) bergabung, tindak balas kimia pun berlaku dan gas karbon dioksida dilepaskan. Itulah sebabnya anda melihat buih.

Tindak balas kimia terus berlaku selama kira-kira sehari sehingga semua kalsium karbonat dalam telur habis. Kalsium karbonat pada kulit telur, kerang, batu kapur, dan banyak bahan-bahan lain.

Mari kita lihat lebih dekat pada tindak balas kimia. Formula kalsium karbonat adalah CaCO3 dan asid asetik adalah CH2COOH.

 Tindak balas yang berlaku:
 CaCO3 + CH2COOH -> Ca2+ (dalam bentuk garam) + H2O + 2CO2.

Ion kalsium (Ca2+) terapung percuma dalam penyelesaian. Ion adalah atom atau molekul yang mempunyai cas elektrik disebabkan oleh kerugian atau keuntungan elektron.

Selamat Mencuba semua eksperimen ini. Diharapkan telur yang anda buat boleh melantun TOINK! TOINK! Amaran jangan la campak telur itu kat kawan atau sesiapa pun kesian nanti kena mandi balik. Kalo rasa nak masak telur tu pun selamat mencuba kalo sakit perut Budak Kimia tak bertanggungjawab tau!! TOINK!TOINK!



8 comments:

  1. 😱😱😱
    bru tau lha..tq for the information

    ReplyDelete
  2. First time dengar experiment ni. Betul-betul minat kimia ni kan.

    ReplyDelete
  3. Fantastic blog you have here. You’ll discover me looking at your stuff often. Saved! supplier bahan kimia

    ReplyDelete
  4. Saya pun dah cuba tapi kalau ambik torchlight lepastu suluh nampak dalam..👍👍

    ReplyDelete
  5. Kulit telur mengandngi apa ya? 🤔🤔

    ReplyDelete
  6. apkh nama kimia bg cuka dan kulit telur

    ReplyDelete
  7. boleh saya tanya...Ca²+ dtulis bgitu ka dlm persamaan kimia?

    ReplyDelete

JOM MAIN PLAYDOH.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada pembaca blog Budak Kimia.. 😃😃 Hari ini, Budak Kimia ada nak kongsi sesuatu mengenai satu ek...